In de houtindustrie ontstaat veel stof en dit heeft tot resultaat dat er een vergroot risico is op explosie- en brandgevaar. Het hebben van een adequate stofafzuiging in deze omgeving is dus van groot belang.
Bronafzuiging bij houtverwerking is verplicht, voor zover dat uiteraard mogelijk is. De houtbewerker moet de afgezogen emissies doelmatig afvoeren. Bronafzuiging van houtstof is ook noodzakelijk om aan de ARBO-regelgeving te voldoen, vooral bij stof van hardhout. Maar, door de stofafzuiginstallatie kan het brandgevaar zich verplaatsen van de werkruimte naar de installatie zelf! Een vonk kan genoeg zijn om de afgezogen lucht te laten ontploffen bij een ideale brandstof / zuurstof verhouding.
Brandgevaar in de afzuiging
‘Bedrijfsbrand veroorzaakt door stofexplosie’, het komt jammer genoeg nog regelmatig voor, vooral bij meubelmakerijen en aanverwante houtverwerkers. Een spijker in een stuk hout dat door de zaagmachine gaat, is voldoende om een vonk te doen ontstaan die vervolgens een stofexplosie en brand veroorzaakt, met alle nare gevolgen van dien.
In Nederland komt gemiddeld één keer per week een stofexplosie bij een bedrijf voor. Gelukkig zijn de meeste stofexplosies zo klein van omvang dat de schade meevalt. Sommige explosies zijn echter zeer hevig en met catastrofale gevolgen. Stofontploffingen gaan vaak gepaard met brand. De brand kan de inleiding zijn voor de ontploffing of andersom. In Nederland doen zich zo’n 20 keer per jaar stofexplosies voor waarbij gewonden vallen. (bron: Interpolis)