Op 20 en 21 september hebben wij 2 demodagen gehouden waarbij diverse bezoekers werden geïnformeerd over het aanstaande PFAS verbod in blusschuim.
Tijdens deze dagen zijn verschillende vragen gesteld die we ook graag met niet-bezoekers willen delen.
Vraag 1: In veel situaties zijn brandslanghaspels verplicht (vanuit het bouwbesluit), echter zijn er (steeds meer) omstandigheden waarbij blussen met water niet geschikt of zelfs gevaarlijk is. Komt hier ooit een wijziging op?
Momenteel is het Bouwbesluit (2012) nog steeds van toepassing. Hierin staan naast brandslanghaspels ook draagbare blustoestellen als brandpreventieve maatregelen opgenomen. Wanneer vanuit de bouwregelgeving een brandslanghaspel is vereist mag deze niet weggehaald worden, wel is het mogelijk om aanvullend een geschikt blusmiddel naast een brandslanghaspel in te zetten. Zo zijn bijvoorbeeld de PFAS-vrije Saval schuimblussers geschikt voor onder spanning staande apparatuur tot 35.000 volt.
Vraag 2: Hoe gaat het verwerken van PFAS-houdend schuim en schuimblussers? En wie draait voor die kosten op?
In totaal zullen volgens inschatting 3 miljoen PFAS-houdende draagbare schuimblustoestellen in Nederland vervangen moeten gaan worden in een tijdsbestek van 5 (maximaal 7) jaar. Vind hier de actuele tijdspaden. De afvalverwerking van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een complexe en uitdagende taak vanwege de persistente, bio accumulerende en toxische eigenschappen van deze stoffen. PFAS zijn chemicaliën die in veel industriële en consumentenproducten worden gebruikt, zoals in antiaanbakpannen, waterafstotende kleding en brandblusschuim.
Een manier om PFAS-afval te verwerken is door middel van thermische vernietiging ofwel verbranding. Omdat PFAS erg stabiele verbindingen zijn, is een hoge temperatuur vereist om deze stoffen volledig af te breken. Volgens beschikbare gegevens moet de verbranding plaatsvinden bij temperaturen die doorgaans variëren tussen 1.000 en 1.200 graden Celsius om de PFAS volledig te vernietigen. Bovendien moeten er strikte controles en metingen plaatsvinden om te zorgen dat er geen gevaarlijke bijproducten worden gevormd. Ook moeten de rookgassen die bij het verbrandingsproces vrijkomen adequaat worden gereinigd om emissie van schadelijke stoffen in de atmosfeer te voorkomen.
Houd er rekening mee dat de verwerking van PFAS strikt gereguleerd is en moet voldoen aan diverse milieuwetten en -normen. Dit is van essentieel belang om menselijke gezondheid en milieu veiligheid te waarborgen. De eigenaar van de brandblusser is verantwoordelijk voor de kosten voor de verwerking van het blusschuim. Deze kosten worden door de verwerker doorberekend..
Vraag 3: Geldt het aanstaande PFAS-verbod ook voor de particuliere klant/markt?
Ja, deze regels zijn voor het bedrijfsleven, maar ook voor de particulier van toepassing. Dus bezit van PFAS- / Fluorhoudende schuimblussers wordt verboden, vergelijkbaar met het Halon verbod in brandblussers uit 2004.
Vraag 4: Hoe herken je een fluorvrije (PFAS vrije) blusser? Staat dit er op? Komt er een logo-keurmerk om dit te herkennen?
Er is geen wettelijk vastgestelde markering voor PFAS-vrije blusmiddelen. De blussers van Saval zijn te herkennen aan het logo “PFAS-free” en “INNOVATED WITH TNO”. Mogelijk wordt hier in de toekomst nog een standaard voor bepaald.